HTML

Utolsó kommentek

Megértük ezt is. Tegnap megvolt az Oscar ceremónia (nyerteslista itt), a sok egyértelmű győzelem mellett tartogatott meglepetéseket is.

A ceremónia kezdetén rögtön egy meglepetéssel indultunk: a legjobb operatőri munka díját az Élet fája helyett a Leleményes Hugo kapta, ami azt sejttette, hogy ez a film nagyot nyerhet még itt. Ezután a film megkapta a Látványtervezés megérdemelt díját, majd a jelmeztervezésnél megmutatta a The Artist, hogy ez azért mégiscsak az ő estéje. Végül mindkét film 5 Oscarral távozott, az Artisté lett a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb férfi főszereplő, a legjobb jelmeztervezés mellett a legjobb filmzene Oscarja is, amit szintén megérdemelt, Ludovic Bource csodálatos zenéje teszi teljessé a filmélményt. A Hugo ezzel szemben a fent említett operatőr és látványtervezés mellett csak hangszerkesztés és -keverés, valamint a legjobb vizuális effektek kategóriában lett győztes, olyan nagyágyúk elől vitte el a díjat, mint a Majmok bolygója, a Transformers vagy a Harry Potter. Ebből is látszik, hogy a technikai díjak többségét az Akadémia olyan filmeknek adja, amit szerettek.

Az este meglepetései közé tartozott a két Hugo győzelem mellett a Tetovált lány filmvágási díja, amit legtöbbször a legjobb filmnek ítélnek oda, ellenben a Tetovált lányt még csak nem is jelölték a legjobb film díjára. De legalább Oscar díjas. Meglepetésnek tekinthetjük azt is, habár azért látszott, hogy megtörténhet, hogy a legjobb női főszereplő Meryl Streep lett a Vasladyben, ezáltal hoppon maradt Viola Davis a Segítség-beli kitűnő alakításáért. A legjobb külföldi film egyértelműen az iráni Egy elválás története lett (A Separation), hiszen még forgatókönyvre is jelölték, olyan hiteles és eredeti. A forgatókönyv-díjakat az Utódok és az Éjfélkor Párizsban kapták, ezzel is díjazva ezeket a remek filmeket, hamár a legfőbb díjakat nem kaphatták meg. Az este nagy vesztesei pedig a Pénzcsináló és a Hadak útján voltak, akik 6-6 jelölésükből egyet sem tudtak díjra váltani, habár pl. a Vaslady 2-ből 2-t nyert.

Ennyi volt tehát, várjuk a jó filmeket ismét, hogy jövőre újult erővel indulhassunk neki a díjszezonnak. A Berlinalén már most bemutatkoztak jó filmek, köztük Fliegauf Csak a szél című alkotása, ami megnyerte a zsűri nagydíját, vagyis a második díjat, minden jót neki.

Úgy gondolom, a tavalyi filmek kiemelkedőbbek voltak (Fekete Hattyú, Közösségi Háló), azonban idén sokkal több igazán szerethető filmet kaptunk. Eddig még csak 4 Oscar-jelölt filmet láttam, még 2-t tervezek emgnézni, de mindegyiket szerettem, és habár nem az volt számmra az év filmje, mégis örülök az Artist nagy győzelmének.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvetito.blog.hu/api/trackback/id/tr774216327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása