HTML

Utolsó kommentek

Február 23-án érkezik meg a hazai mozikba az idei Oscar-gála legfőbb várományosa, a The Artist című, francia, fekete-fehér némafilm. A Michel Hazanavicius által rendezett filmet 10 Oscarra jelölték, köztük legjobb filmre, legjobb férfi főszereplőre (Jean Dujardin), legjobb női mellékszereplőre (Bérénice Bejo) és legjobb eredeti forgatókönyvre is. A film a legtöbb rangos díjat már elnyerte, többek közt a legjobb film BAFTA-díját és a legjobb vígjáték/musical Golden Globe-ját.

Az Artist 1927-ben kezdődik, amikoris George Valentin (Jean Dujardin) a legnagyobb filmcsillag. Teljes a boldogság, boldog a család, bemutatják legújabb filmjét (hatalmas sikerrel) és minden címlapon ő szerepel. A premieren azonban találkozik egy lánnyal, Peppy Millerrel (Bérénice Bejo), és az élete fenekestül felfordul. Nem elég, hogy egymásba szeretnek, de George házassága is válságba kerül. Mindeközben megjelennek a hangosfilmek Hollywoodban, és hogy, hogy nem, Peppy Miller hatalmas filmcsillaggá válik, míg a már unalmas George Valentin eltűnik a süllyesztőben. 

Ahhoz képest, hogy a film fekete-fehér és néma, egyáltalán nem unalmas. Az eleje kissé döcögősen indul, de aztán magával ránt és húz egészen a legvégéig. Rengeteg érzelmet képes átadni, valamint nagyon nagyokat tud nevettetni. Még a legdrámaibb helyzeteket is képes feloldani egy viccel, és azt is képes elhitetni velünk, hogy most tényleg egy 1927-es némafilmet látunk. Egy nagyon jó 1927-es némafilmet, mellesleg Ludovic Bource fergeteges filmzenéjével.

Egy némafilmben a színészek nem beszélnek, tehát a játékukból kell kihozniuk mindent. Úgy gondolom, hogy Jean Dujardinnek és Bérénice Bejonak ez sikerült. George Valentin összetört figuráját olyan hitelesen játssza el Dujardin, hogy szinte összekötöttem a két arcot, és nem tudnám őt elképzelni akármilyen más filmben. Bérénice Bejo pedig hiába a rendező, Hazanavicius felesége, nem véletlenül került bele a filmbe. Alakítása annyira meggyőző, hogy látni a szerelmet az arcán, és olyan komikus, hogy néha csak a tekintetén nevetni tudtam. Azonban hiába a mellékszereplő kategória, Peppy Miller igenis főszereplő, ezt nem lehet tagadni.
Konklúzió: Ha egy vicces, de mégis megérintő, szerelmes, de nem nyálas, különleges történetre vágytok, elképesztő filmzenékkel, mindenképpen nézzétek meg az Artistot. A történet eredeti, bár nem túl fordulatos, a színészek zseniálisak, a hangulat pedig csodás. Mindemellett számomra ez 8/10.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvetito.blog.hu/api/trackback/id/tr134135037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása